fbpx

Ghid de proceduri pentru organizarea cununiei civile

Ghid de proceduri pentru organizarea cununiei civile

Ghid de proceduri pentru organizarea cununiei civile

După ce ai experimentat momente magice și pline de emoție la cererea în căsătorie, acum urmează să pui la punct planurile pentru cununia civilă, un pas esențial în călătoria voastră către statutul de cuplu căsătorit.

Deși adesea neglijată în comparație cu cununia religioasă, ceremonia civilă poate fi la fel de memorabilă și emoționantă, atâta timp cât este organizată cu atenție și în avans. Organizarea căsătoriei în fața unui reprezentant al statului impune o atenție deosebită acordată actelor, stabilirii datei și orei și a altor detalii necesare oficierii ceremoniei. Iată pașii esențiali pe care să îi parcurgi pentru ca cele două “DA-uri!” să fie spuse cu relaxare și convingere.

Ghid de proceduri pentru organizarea cununiei civile 2

# Pune la punct actele necesare

Știm că procesul poate părea copleșitor din punct de vedere al actelor necesare, de aceea te ghidăm pas cu pas în obținerea documentelor de care ai nevoie pentru ca evenimentul tău să decurgă conform planului. Iată care sunt actele necesare pentru a emite certificatul de căsătorie:

  • Actele de identitate valabile ale ambilor miri în copie și original, cu mențiunea ca unul dintre miri să aibă domiciliul sau reședința în municipiul oficierii căsătoriei, iar locația aleasă trebuie să fie în raza de acoperire a județului
  • Certificatele de naștere ale viitorilor miri în copie și original
  • Certificatul prenupțial cu mențiunea apt pentru căsătorie valabil 14 zile, act eliberat de medicul de familie sau orice clinică medicală privată, în urma analizelor de sânge și a radiografiei pulmonare
  • Declarația de căsătorie, formular ce va fi completat și semnat în momentul depunerii actelor pentru cununia civilă
  • Actele de identitate valabile a 2 martori necesare în original în ziua evenimentului

Dacă unul dintre miri nu se află la prima căsătorie, pe lângă documentele de mai sus, va fi necesar să prezentați și dovada desfacerii / încetării căsătoriei anterioare, după caz:

  • Certificatul de deces al soțului/soției în original și o copie a certificatului de căsătorie
  • Sentința de divorț rămasă definitivă “irevocabilă” în copie și original
  • Certificatul de naştere sau de căsătorie, cu menţiunea de desfacere a căsătoriei în copie și original
  • Certificatul de divorț în cazul divorțului pe cale administrativă în copie și original

# Alege data evenimentului

Alegerea datei este decizie importantă și personală și ar trebui să reflecte dorințele voastre. Gândește-te la factorii importanți pentru tine și partenerul tău. Poate vă doriți să alegeți o dată care are o semnificație specială pentru relația voastră, ca de exemplu prima întâlnire sau ziua în care v-ați logodit. Sau poate vă entuziasmează gândul că ați putea organiza cununia în aer liber și atunci e musai să țineți cont de condițiile meteorologice specifice perioadei alese.

Consultă programul Stării Civile și găsește un compromis între datele disponibile, preferințele voastre și ale familiei și invitaților. Poate fi util să organizezi evenimentul într-o perioadă mai puțin stresantă din viața voastră, astfel încât să vă puteți acorda suficient timp de pregătire.

Programarea pentru cununia civilă o poți face online, chiar și cu peste 90 de zile înainte de ziua evenimentului, în orașele mari precum București, Iași, Cluj, Brașov, Timișoara, etc. În cazul celorlalte județe / comune din România, programarea poate fi făcută online sau doar în mod personal, cu până la 2-4 săptămâni înainte de ziua evenimentului, cu mențiunea ca actele necesare să fie depuse la Starea Civilă cu cel puțin 10 zile înainte de eveniment.

Ghid de proceduri pentru organizarea cununiei civile 3

# Alege o locație potrivită

Ceremonia civilă clasică are loc la Starea Civilă din orașul de domiciliu al unuia dintre parteneri. În ultima perioadă, însă, mirii viează la cununii care mai de care mai romantice, în cadre idilice și cu decoruri care îți taie răsuflarea. Dacă și tu ești unul dintre aceștia, iată câteva idei de locații unde ai putea să oficiezi cununia civilă: în grădină botanică sau în parc, la un conac sau castel, la o podgorie sau o cramă, la teatru sau în alte spații culturale, pe pontoane sau plaje.

Alege locația care se potrivește personalității voastre și care vă inspiră pentru a crea amintiri de neuitat în ziua cea mare. Asigură-te că verifici disponibilitatea locației și îndepliniți toate formalitățile necesare pentru a vă oficializa căsătoria civilă.

La Cernica Events poți programa oficierea cununiei civile direct pe pe pontonul cu un design elegant și acoperiș retractabil, ce oferă o priveliște unică spre Lacul Cernica. Punem la dispoziția mirilor multiple pachete personalizate pentru amenajarea pontonului, oferindu-le posibilitatea de a-și crea un decor absolut spectaculos. După oficierea ceremoniei pe ponton, petrecerea poate continua până în zori într-unul dintre saloanele elegante ale complexului, Luxury spre exemplu.

Iată care sunt pașii pe care îi ai de urmat pentru a oficia cununia civilă la Cernica Events:

  • Încheierea contractului cu salonul de evenimente

Este important de menționat că mirii care aleg să-și oficieze cununia civilă la Cernica Events nu sunt nevoiți să-și facă mutație sau viza de flotant în localitatea Pantelimon, acest lucru devenind posibil datorită faptului că complexul Cernica se află în raza localității Pantelimon.

  • Programarea cununiei civile la Primăria Pantelimon

Este suficient doar să depui la Primărie o cerere în acest sens cu 3-4 săptămâni înainte de eveniment, pentru a te asigura că un angajat al stării civile poate veni la evenimentul tău. Nu implică taxe suplimentare de achitat.

  • Programarea orei de oficiere

Dacă vrei să ai parte de un program relaxat, îți recomandăm să ceri oficierea evenimentului înainte de ora 16:00.

Ghid de proceduri pentru organizarea cununiei civile 4

# Realizează lista de invitați

Optează pentru o listă restrânsă de invitați, limitându-te doar la membrii apropiați ai familiei și prietenii cei mai dragi. Indiferent dacă alegi să oficiezi cununia civilă în aceeași zi cu nunta sau într-o zi separată, încearcă să menții intimitatea evenimentului. Alege un grup cu cele mai importante 20-30 de persoane din viața voastră, creând o atmosferă caldă și personală în care fiecare invitat se va simți cu adevărat special. Această alegere restrânsă de invitați vă permite să vă concentrați asupra relațiilor esențiale și să creați amintiri autentice într-un cadru intim.

Anunță cu grijă despre cununia civilă cu cel puțin două săptămâni înainte. Chiar dacă nu se practică invitații formale, o notificare timpurie le permite invitaților să se pregătească. Asigură-te că informațiile despre cele trei momente ale nunții (cununie civilă, religioasă și petrecere) sunt sincronizate pentru a evita confuziile.

Alege meniul

# Alege meniul

Atunci când vine vorba de cununia civilă, alegerile culinare pot aduce un plus de bucurie și satisfacție pentru invitați. Indiferent dacă cununia civilă coincide cu nunta sau este planificată într-o zi separată, meniul poate fi personalizat pentru a reflecta gusturile și preferințele cuplului. Iată câteva sugestii delicioase pentru a vă impresiona invitații:

  • Dacă cununia civilă este în ziua nunții, atunci poți opta pentru mese ușoare sau gustări care să includă bruschete, produse de patiserie sau selecții de fructe proaspete, putând adăuga chiar și un dulce delicios precum tartele sau prăjiturile de casă. Nu uita de băuturi, poți include șampanie, suc natural și apă sau chiar limonadă și înghețată, mai ales dacă evenimentul are loc în sezonul cald.
  • Dacă evenimentul are loc în altă zi decât ziua nunții, dar foarte aproape de aceasta, poți lua în calcul o masă în aer liber sau la un restaurant elegant, iar meniul poate să includă un bufet de brunch, cu o selecție bogată de sandvișuri și wraps, fructe proaspete și salate colorate, mini-quiche-uri cu diverse arome, barbecue sau grătar, bar de tacos sau fajitas, dar și un candybar delicios.
  • În cazul cununiilor civile separate de nuntă, invită-i pe cei dragi la o masă cu meniuri prestabilite la restaurant, mai ales dacă evenimentul este planificat la o distanță mai mare de 1-2 luni de eveniment.

La Cernica Events vă întâmpinăm cu opțiuni de meniuri ce pot fi personalizate în funcție de dorințele voastre. Descoperă acum delicioasele preparate pe care ți le propunem.

 # Nu uita de lucrurile de rezolvat după cununie

După momentul solemn al căsătoriei civile, urmează câțiva pași importanți:

  • Schimbarea actelor: dacă mariajul implică schimbări de nume, actul de identitate trebuie actualizat în 15 zile lucrătoare
  • Anunțarea Stării Civile: dacă planificați călătorii în acest interval, informați autoritățile pentru a evita problemele cu actele de identitate
  • Actualizarea datelor: schimbarea numelui poate fi necesară în acte de la locul de muncă, bancă și furnizori
  • Alte acte: cardul de sănătate, permisul de conducere și actele mașinii trebuie, de asemenea, actualizate.