Cum alegi trusoul potrivit pentru botez?

Trusoul potrivit pentru botez

Botezul este un moment emoționant din viața proaspeților părinți, dar și din viața familiei și a nașilor bebelușului ce urmează să fie creștinat. Iar ca orice ritual, și botezul are nevoie de câteva elemente cheie care să asigure o desfășurare lină a momentelor încărcate de emoții de tot felul. Trusoul sau setul de botez este cel care conține toate obiectele necesare pentru slujba de botez. În mod tradițional, trusoul de botez este cumpărat de nași și este personalizat special pentru fin sau finuță. Conține elemente simple, dar încărcate de semnificație. Așa că, dacă ești nașă și te pregătești de botez, iată care sunt obiectele necesare și la ce se folosesc:

#1 Sticluța de mir

Sticluța de mir

Sticluța umplută cu ulei sfânt este un element important ce se folosește atât în ziua botezului, cât și a doua zi la baia de „spălare a mirului”, tradițional făcută tot de nași. Poți alege o sticlă de mir în ton cu alte elemente din setul de botez, de exemplu în culorile sau cu modelele ținutei de botez.  Sticluța este ulterior păstrată de părinții bebelușului ca o amintire a frumosului eveniment.

#2 Prosopul mic pentru preot și săpunul

Prosopul mic pentru preot și săpunul

Prosopul mic și săpunul sunt două elemente simbolice care se oferă preotului. Acesta își spală și își usucă mâinile înainte de a începe slujba de botez. Inclusiv aceste elemente pot fi în culoarea aleasă pentru celelalte obiecte din set.

#3 Pânza de mir și fașa

Pânza de mir și fașa se regăsesc și ele în trusou, având roluri complementare. Pânza este folosită la scoaterea din cristelniță pentru înfășarea bebelușului, iar fașa ajută la prinderea acesteia. Din motive estetice, fașa poate fi înlocuită cu o panglică. Materialul pânzei de mir trebuie ales cu mare atenție deoarece intră în contact direct cu pielea sensibilă a copilului. Sunt recomandate materiale cât mai fine și comode, precum bumbacul. Poți personaliza pânza cu inițialele bebelușul, cu un mesaj memorabil sau chiar cu modele tradiționale dacă botezul are o tematică rustică. Nu uita să ai grijă la poziționarea broderiilor dorite și la textura lor, deoarece acestea pot zgâria pielea bebelușului.

#4 Prosopul pentru bebeluș

Prosopul pentru bebeluș

Prosopul pentru bebeluș este folosit la ștergerea copilului după scoaterea lui din apa sfântă. Deoarece trebuie să fie destul de mare, vei avea destul spațiu de personalizare. Un mesaj scurt, un simplu „cu drag, de la nași” sau inițialele copilului vor transforma un obiect simplu într-o amintire plăcută pe care părinții o pot folosi și după botez, la următoarele băițe ale proaspătului creștin. La fel ca pânza de mir, și prosopul atinge pielea sensibilă și este recomandat să fie foarte absorbant și de preferință din bumbac.

#5 Batista

Emoțiile sau căldura transformă batista într-unul dintre „accesoriile” cele mai utile din trusou. Poți ține batista la îndemână pe tot parcursul botezului, ca să ștergi la nevoie fața bebelușului. Asigură-te că are un model unic și o culoare asortată deoarece, la final, și aceasta se adaugă la colecția de amintiri a părinților.

#6 Cutiuța pentru șuvița de păr

Ziua botezului devine și prima vizită la „frizer” a bebelușului. În cadrul ritualului de creștinare preotul va tăia câteva șuvițe din părul bebelușului. Acesta este un gest simbolic, iar la cerere părinții pot păstra și ei o șuviță ca amintire a momentului special. În calitate de nașă, trebuie să ai cutiuța pregătită din timp. Aceasta trebuie să fie micuță și dintr-un material care să reziste în timp, precum lemn sau metal. Și aceasta poate fi împodobită în stilul celorlalte elemente din trusoul de botez.

Toate articolele din trusou sunt completate și de alte obiecte esențiale pentru ceremonia de botez precum, costumul de botez pentru băieței și rochia de botez pentru fetițe, dar și lumânările mari, frumos decorate ce stau aprinse pe tot parcursul slujbei.

Odată ce cunoști toate elementele trusoului, tot ce îți mai rămâne de făcut este să le asortezi cu întreaga tematică a petrecerii și cu locația. Pentru un botez în stil boho, de exemplu, poți alege cu încredere Salonul Porumbița. Dacă vrei o petrecere cu un aer classy, Salonul Ballroom este locul ce va transforma evenimentul într-unul de neuitat.

Dacă dorești să găsești trusouri de botez speciale, iată o listă de furnizori de trusouri care să-ți ușureze căutarea și să-ți ofere inspirație pentru ziua în care vei deveni părinte spiritual pentru finul sau finuța ta:

  • Couture Bebe;
  • Self Events;
  • Trusou de botez;
  • Belle Concept;
  • Atelierele Andini;
  • Bebe Nou.