Ce traditii se pastreaza si care se reinterpreteaza la o nunta moderna?

Traditii care se pastreaza sau se reinterpreteaza la nunta

Nuntă tradițională sau nuntă modernă? Voi hotărâți! Puteți să presărați evenimentul special cu obiceiuri sau să-l transformați într-o petrecere cu momente unice, care să vă reflecte personalitățile. Dacă încă nu știți ce tradiții să păstrați sau cum să le adaptați la preferințele voastre pe cele deja consacrate, iată câteva obiceiuri de dinainte, din timpul și de după nuntă și cum pot fi acestea reinterpretate:

# Gătitul miresei

Tradiții care se păstrează sau se reinterpretează 1 (Gătitul miresei)

Are loc dimineața, înainte de plecarea la biserică, acasă la mireasă. Tradiția spune că mireasa trebuie machiată, coafată și îmbrăcată de către mamă, nașă și de cele mai bune prietene. Acestea o pregătesc pentru venirea mirelui. La nunțile moderne, gătirea miresei a devenit un moment simbolic și este un prilej bun pentru o ședință foto cu domnișoarele de onoare. Ca mireasă, te poți pregăti la salon, iar fetele doar vor mima aranjarea ta, în fața fotografului.

# Bărbieritul mirelui

Tradiții care se păstrează sau se reinterpretează 2 (Bărbieritul mirelui)

Obiceiul ce simbolizează „maturizarea” mirelui, respectiv transformarea burlacului în bărbat căsătorit este realizat de naș sau de unul dintre cavalerii de onoare. Bărbieritul are loc la casa mirelui, în același timp cu gătitul miresei. Mirele este dat cu spumă de bărbierit și ras cu ajutorul unui cuțit mare sau chiar cu un topor. În trecut, această tradiție era un mod prin care bărbatul își arăta curajul. Astăzi, ca mire, poți înlocui acest moment cu o ședință foto în care cavalerii de onoare te ajută simbolic să te pregătești pentru ziua cea mare.

# Plecarea miresei de acasă

Tradiții care se păstrează sau se reinterpretează 3 (Plecarea miresei)

După ce a fost aranjat, mirele merge mai întâi la nași, apoi la mireasă. La nunțile clasice, mireasa este ascunsă de către domnișoarele de onoare, iar mirele o poate vedea doar dacă „plătește” sau le oferă ceva în schimb. Dacă vreți să evitați să faceți toate aceste drumuri, puteți să vă petreceți ziua de dinaintea nunții la un hotel, aproape de locația unde va avea loc petrecerea. Astfel, vă puteți relaxa înainte de ziua plină ce vă așteaptă, vă puteți pregăti singuri și să vă dați întâlnire cu invitații direct în locația unde se va desfășura cununia civilă.

# Turta și hora miresei

Dacă totuși alegeți să respectați tradițiile și să vă întâlniți la casa miresei, acestea sunt cele două momente care preced plecarea la biserică. După ce mirele convinge domnișoarele de onoare că merită să o vadă pe viitoarea lui soție, deasupra capului miresei se va rupe o turtă ce va fi împărțită apoi nuntașilor. Urmează hora miresei, în fața casei sau a blocului, un mod de a anunța lumea din jur de fericitul eveniment.

# Plecarea cu alai spre biserică

Tradiții care se păstrează sau se reinterpretează 4 (Plecarea la biserică)

Dacă înainte mirii plecau pe jos spre biserică alături de familie și invitați, la nunțile moderne aceștia aleg tot felul de variante, care mai de care mai interesante și originale: limuzină, motocicletă sau chiar mașini cochete de epocă. Dacă vreți ca mașinile invitaților să se diferențieze de celelalte din trafic, puteți să le oferiți decorațiuni potrivite cu tematica nunții.

# Aruncatul cu orez

Tradiții care se păstrează sau se reinterpretează 5 (Aruncatul cu orez)

Se spune că la ieșirea din biserică mirii trebuie întâmpinați de invitați cu orez, acesta fiind aducător de belșug și de fertilitate. Tradiția poate fi ușor reinterpretată folosind în schimb petale de flori care să adauge un strop de culoare în fotografii sau chiar porumbei albi.

# Dansul mirilor

Tradiții care se păstrează sau se reinterpretează 6 (Dansul mirilor)

Deși dansul mirilor este în mod clasic reprezentat de vals, puteți alege orice stil de dans vi se potrivește. Chiar dacă melodia voastră preferată poate fi considerată atipică, adaptați-o la eveniment pentru a vă surprinde invitații. Puteți înlocui tradiționalul vals cu un dans pe o melodie rock and roll, pe ritmuri latino sau chiar pe o piesă hip hop, dacă știți că vă reprezintă mai bine. Pentru un efect special, faceți un colaj de melodii. Începeți cu un dans lent, iar apoi continuați într-un stil la care nimeni nu se așteaptă.

# Furatul miresei

Tradiții care se păstrează sau se reinterpretează 7 (Furatul miresei)

Regizat sau surpriză, furatul miresei s-a transformat în timp dintr-o simplă tradiție într-un moment de amuzament care îi ajută pe miri și pe invitați să se destindă. „Răpitorii” sunt de cele mai multe ori prieteni apropiați ai cuplului care o duc pe mireasă, pe ascuns, într-un club sau într-un bar unde să se distreze. Ca totul să fie mai interesant, „hoții” se îmbrăcă în personaje din seriale și filme precum cavaleri, teroriști sau răufăcători din benzile desenate. La întoarcere, mirele trebuie să treacă prin niște „probe” pentru a-i convinge pe cei care au furat mireasa că merită să o primească înapoi. Iată câteva idei de încercări:

  • Convingerea soacrei: Mirele trebuie să îi dovedească soacrei cât de bine o cunoaște pe mireasă și cât de mult o apreciază. Desigur, dacă toate cuvintele frumoase vor fi completate și de câteva complimente adresate direct soacrei, aceasta va fi convinsă că mirele este demn de fata sa și îi va ruga pe hoți să o „elibereze”.
  • Poezia de dragoste: Mirele își va declara iubirea față de mireasă în rime, în fața tuturor invitaților. Pentru a complica situația, hoții îl pot obliga pe mire să folosească anumite cuvinte cheie, care nu au legătură cu viața de cuplu.
  • Karaoke: Chiar dacă mirele are voce sau nu, acesta va trebui să interpreteze o melodie pentru aleasa sa. Dacă răpitorii vor fi impresionați sau se vor amuza, o vor înapoia imediat pe mireasă.

 # Aruncatul buchetului

Tradiții care se păstrează sau se reinterpretează 8 (Aruncatul buchetului)

Se spune că norocoasa care reușește să prindă buchetul va fi următoarea care se va căsători. Pentru miresele care vor sa reinterpreteze această tradiție, am făcut o listă cu cele mai interesante variante:

  • Cheia potrivită: Închide buchetul într-o colivie sau o cutie cu lacăt. Creează mai multe chei și lasă-le pe domnișoare să aleagă câte una. O singură cheie va fi cea potrivită, iar fata care o va găsi și va deschide lacătul va avea următoarea nuntă.
  • Panglica norocoasă: Poți să cumperi mai multe panglici egale și să oferi fiecărei fete câte una. Doar una dintre panglici va fi legată de buchet, iar restul le vei ține pur și simplu în mână, fără să se observe vreo diferență. Fetele vor trage în același timp de panglici, însă doar cea care va nimeri panglica legată va putea pleca acasă cu buchetul.

# Ciorba de potroace

Tradiții care se păstrează sau se reinterpretează 9 (Ciorba de potroace)

Chiar dacă emoțiile s-au risipit și momentele din ziua nunții s-au mutat din sala de evenimente în albumul de amintiri, asta nu înseamnă că distracția s-a încheiat. Ciorba de potroace, servită în dimineața de după nuntă este tradiția care îi aduce din nou pe cei dragi în jurul mesei. Făcută de soacră, de mireasă sau chiar de un bucătar, aceasta îi ajută pe petrecăreți să-și revină după o noapte plină de dans.

O puteți organiza acasă la voi sau la o locație specială, în interior sau chiar în aer liber sub forma unui picnic, dacă vremea vă permite. La Cernica Events, ciorba de potroace poate fi servită în grădina special amenajată. Suntem gata să întâmpinăm orice idee ieșită din tipar cu oferte personalizate, pentru ca evenimentul să iasă exact așa cum v-ați imaginat. Clasica ciorbă, neapărat acră, poate fi însoțită și de un bufet suedez, cu preparate pregătite de bucătarii noștri. Pentru a completa atmosfera relaxantă, invitații vor putea să se plimbe pe pontonul Cernica Events și să se bucure de priveliștea către lac.

„Câte case, atâtea obiceiuri”. Când vine vorba de nunți, tradițiile variază de la regiune la regiune. Odată familiarizați cu toate opțiunile pe care le aveți, rămâne la latitudinea voastră ce păstrați și ce reinterpretați. Adaptați fiecare moment la tipul de nuntă pe care l-ați ales, la bugetul pe care l-ați alocat și la tipul de invitați pe care îi veți avea. Astfel, veți obține un eveniment echilibrat, la care toată lumea se va simți bine.