Petrecerea de mot: ce semnifica si cum o organizam?

Petrecrea de moț

Micuțul vostru împlinește un an în curând? Înseamnă că a trecut un an de când viața voastră s-a schimbat la 180 de grade și s-a umplut de noi încercări, râsete, îmbrățișări și muuultă iubire. Este un moment special, iar organizarea unei petreceri de moț este modul perfect prin care îl puteți marca cum se cuvine. Sunt multe detalii de stabilit înainte ca bebe să sufle în primele lui lumânări aniversare, așa că am alcătuit o listă cu sfaturi & idei care să vă ajute:

# Țineți cont de tradiții

Ziua de un an a celui mic este marcată prin trei momente speciale: tăierea moțului, ruperea turtei și alegerea obiectelor de pe tăviță. Desigur, toate aceste obiceiuri simbolice diferă de la regiune la regiune. În unele locuri, tăierea moțului se face doar la băieți, iar ruperea turtei doar la fetițe. Obiceiurile le veți alege voi, împreună cu nașii.

Petrecrea de moț 1 (Tăierea moțului)

  • Tăierea moțului: Simbolizează „îndepărtarea fricilor”. După tăierea șuviței de păr, se spune că cel mic va fi mai curajos și va înfrunta orice obstacol al vieții cu ușurință. Această șuviță va fi lipită pe un bănuț, alături de o panglică de culoare roșie, cu ajutorul unei picături de ceară de la lumânarea de botez (trimitere catre articolul cu lumanarile de botez), și păstrată în cutia cu amintiri. În unele zone, bănuțul este îngropat la rădăcina unui pom fructifer sau într-un lan de grâu, fiind considerat aducător de belșug și noroc.
  • Ruperea turtei: Acest moment delicios este considerat aducător de noroc pentru micul sau mica sărbătorită. După ce nașul trece copilul în mod simbolic prin turtă, va rupe colacul din aluat dulce în patru bucăți egale și îl va împărți invitaților. Oaspeții trebuie să mănânce bucata de turtă neapărat până la sfârșitul petrecerii pentru ca norocul să nu se risipească.

Petrecrea de moț 2 (Pregătirea tăviței)

  • Pregătirea tăviței: „Ce job va avea? Cum va arăta viața lui când va crește? Va avea noroc în dragoste?”. Sunt întrebări pe care orice părinte și le pune la un moment dat. Se spune că momentul alegerii obiectelor de pe tăviță e menit să le dea indicii părinților despre toate aceste curiozități. Pune pe tăviță obiecte mai puțin cunoscute, astfel încât copilul să nu fie tentat să le aleagă pe cele pe care le-a mai folosit și încearcă să nu aglomerezi tava cu prea multe elemente. Deși nu există o listă bătută în cuie cu obiectele ce ar trebui să se găsească pe tavă, în general părinții adaugă:
    • cheile de la mașină: care înseamnă pasiune pentru mașini, pentru condus sau că cel mic va deveni un șofer desăvârșit;
    • stetoscop / seringă: denotă înclinație către domeniul medicinei, farmaciei, dorința de a ajuta oamenii;
    • oglindă: înseamnă stimă de sine ridicată, grijă pentru felul în care arată sau se îmbracă;
    • bani / portofel: înseamnă înclinație către afaceri, realizare pe plan financiar, independență financiară;
    • stilou / carte: denotă înclinație către scris sau către profesii precum scriitor, jurnalist, profesor;
    • verighetă: înseamnă noroc în dragoste;
    • șurubelniță: denotă atracție către meserii tehnice, pasiune pentru reparații sau construcții;
    • bijuterii: înseamnă că cel mic va avea parte o viață luxoasă;
    • pașaport: arată pasiune pentru călătorii sau o meserie ce implică multe deplasări precum navigator, pilot, stewardesă etc.;
    • centimetru / papiotă: înseamnă atracție către croitorie, design vestimentar;
    • calculator: denotă pasiune pentru matematică și meserii precum contabil, economist;
    • pensulă / acuarele: înseamnă că cel mic va fi o fire artistică, cu talent la pictură sau desen;
    • mini instrumente muzicale: denotă pasiune pentru muzică, talent muzical.

# Hotărâți data

Petrecrea de moț 3 (Hotărâți data)

Puteți să țineți petrecerea chiar de ziua copilului vostru sau să alegeți o dată potrivită pentru toate persoanele pe care vi le doriți alături. În unele zone din țară, există superstiții care spun că petrecerea de moț nu trebuie să se țină în perioada postului și că ziua aleasă trebuie să fie una însorită pentru ca cel mic să aibă un viitor strălucit. Dacă vreți ca întregul eveniment să se desfășoare la un local, nu uitați să faceți rezervarea din timp pentru a avea cât mai multe opțiuni de zile disponibile.

# Alegeți o locație specială

În funcție de numărul de invitați, puteți alege să țineți petrecerea acasă sau la un local. Dacă organizați aniversarea în casa în care cel mic și-a creat primele amintiri, atunci decorați-o cu baloane și pregătiți sau comandați mici gustări pentru invitați. Pentru o petrecere la local, alegeți un loc ușor accesibil pentru invitații voștri. Cernica Events se află la doar 11 km de centrul Bucureștiului și vă pune la dispoziție Salonul Ambiance, semideschis, cu acces la grădina exterioară și ponton și cu o capacitate de 50-70 de locuri. O alternativă de salon închis este Salonul Arcadia, cu un decor desprins din anii ’60 și o capacitate de 50-80 de locuri.

# Invitați-i pe cei dragi

Petrecrea de moț 4 (Invită-i pe cei dragi)

Rudele, prietenii apropiați și bunicii celui mic abia așteaptă să petreacă alături de voi și să-l copleșească pe sărbătorit cu atenție, urări de bine și pupici. Alcătuiți o listă cu cei pe care îi vreți alături și înmânați-le invitații tematice. Pentru oaspeții pe care îi aveți aproape de inimă, dar la câteva orașe distanță, puteți pregăti invitații electronice și poate chiar interactive, care să le permită să confirme pe loc prezența lor la evenimentul special.

Nu uitați că cel mai mic și mai de seamă oaspete trebuie să se simtă bine și să fie odihnit înainte de petrecere. Astfel, va fi mai dispus să participe la fiecare tradiție și „să-și întâmpine” invitații cu râsete și voie bună.